Armi – vahvan naisen muotokuva

Arvio: Epari, Tero Hautamäki, 9.6.23

Armi. Libretto ja ohjaus Heta Haanperä, sävellys Eeva Kontu, musiikinjohto Kaapo Ijas, lavastus Juho Lindström, puvut Leena Rintala. Mukana kaikkiaan 10 eri solistia. Kantaesitys Ilmajoen musiikkijuhlilla 8.6.23

“Kuningas on kuollut, eläköön kuningatar!”

Ilmajoen Musiikkijuhlilla on käännetty uusi sivu. Ensi kertaa juhlien 48-vuotisessa historiassa oopperan pääosassa on nainen. Kunnian saa Armi Ratia (1912–1979), Marimekon perustaja. Hänen elämäntarinansa tuodaan näyttämölle raikkaasti ja viihdyttävästi.

Sen lisäksi, että ollaan kaukana pönöttävästä suurmiesoopperasta, ei näyttämöllä nähdä myöskään takavuosilta tuttuja aseita tai hevosia. Jälkimmäisiä tosin sivutaan sen verran, että rempseästi lauletaan ripuloivasta hevosesta. Muutenkin libreton kieli on sopivan puheenomaista, silti runollisuutta unohtamatta. (…)

Esityksen kolmas mielenpainuva naishahmo on tekstiilisuunnittelija Vuokko Nurmesniemi. Roolissa Piia Komsi ottaa ilon irti 60-lukulaisesta taiteilijahahmostaan niin liikkeen kuin laulun kautta.

Komsin korkealle koloratuurisopraanolle on kirjoitettu illan vaativimmat ja vapaamielisimmät sävelosuudet, joita joku katsomossa piti jopa liiallisina. Minusta ne istuivat rooliin ja kuvastivat persoonallista hahmoa.

Eeva Kontun helposti lähestyttävä musiikki on rytmistä ja ilmaisuvoimaista. Esityksen tavoin pönötyksestä vapaa sävelkieli virtaa elävästi, musikaali- ja elokuvatunnelmiakin henkien.

Lue koko arvio: Kuningas on kuollut, eläköön kuningatar – Armi on vahvojen naisten näytöstä