HS arvio: Armi – vahvan naisen muotokuva

Helsingin Sanomat, Liisamaija Hautsalo, 9.6.23

Armi – vahvan naisen muotokuva. Kantaesitys Ilmajoen musiikkijuhlilla. Sävellys Eeva Kontu, libretto ja ohjaus Heta Haanperä.

ILMAJOEN MUSIIKKIJUHLILLA on perinteisesti nähty vuoroin suomalaista kansallistunnetta, vuoroin pohjalaista maakuntahenkeä nostattavia, useimmiten kaukaa menneisyydestä ammentavia oopperoita historiamme merkkimiehistä. Tänä vuonna on toisin: Eeva Konnun säveltämä Armi – vahvan naisen muotokuva on nimensä mukaisesti kertomus merkittävästä suomalaisesta naisesta, Armi Ratiasta, jonka luova perintö, Marimekko-tuotteet, elävät edelleen monen suomalaisen arjessa ja juhlassa.

Idea Armi Ratiaa käsittelevästä oopperasta oli alun perin reilu vuosi sitten kuolleen Jaakko Kuusiston, joka ei kuitenkaan ehtinyt teosta säveltää. Konnun valinta tähän tehtävään osoittautui erinomaiseksi ratkaisuksi.

KONTU kirjoittaa soljuvaa, värikästä ja dramaturgisesti oikea-aikaista musiikkia, jossa suurten tunteiden aarioille on tilaa ja jossa huipennukset ovat pakahduttavia – juuri niin kuin oopperassa pitää olla.

Kontu ottaa taitavasti huomioon solistiensa äänityypin ja persoonan. Armin rooli on sävelletty mezzosopraano Lilli Paasikivelle, joka oli jo lopettanut laulajanuransa. Onneksi tämä päätös ei pitänyt, sillä varttuneen Armin roolista kehkeytyi yksi Paasikiven parhaista. Hänen lavakarismansa oli niin vahva, että se piti yleisön otteessaan niissäkin jaksoissa, joissa hän ei laula.

Armi-ooppera on ennen kaikkea voimakkaiden naishahmojen teos.
NUOREN ARMIN roolissa kuultiin näyttämöllisesti sähäkkää ja kimmeltävän äänen omaavaa Minna-Leena Lahtea, jonka sopraano alkaa olla valmis suuremmille näyttämöille. Niin ikään vaikuttavan roolityön teki Vuokko Nurmesniemenä koloratuurisopraanoksikin taipuva Piia Komsi, jonka tekninen virtuositeetti pääsi tässä oikeuksiinsa. Pikkuisena Armina esiintyi suloisesti Kerttu Kurjenluoma.

Muutkin solistit, kuten baritoni Aarne Pelkonen Ratian puolison roolissa tai tenori Tuomas Miettola useissa vaihtuvissa tehtävissään, onnistuivat vakuuttavasti, mutta siitä ei päästä mihinkään, että tämä ooppera on ennen kaikkea voimakkaiden naishahmojen teos.

Armi-oopperan orkesteria, Seinäjoen kaupunginorkesteria, johti kapellimestari Kaapo Ijas.

Lue koko arvio: Ooppera Armi Ratiasta tuo Ilmajoen musiikkijuhlat nykyaikaan