HS-arvio: “Medusa-ooppera on Piia Komsin virtuoosinäytös”

Paola Livorsin Medusa-oopperan kantaesitys Helsingin oopperakesä -festivaalilla Aleksanterin teatterissa torstaina 18.8.2022. Tuotanto Exit3 Company. Pääroolissa Piia Komsi. Ballet Finlandin tanssijoita ja soitinyhtye.

Vesa Sirén, Helsingin Sanomat, 19.8.2022 (13:42)

“HÄN laulaa ja tanssii, selloa soittaa, sihisee ja krohisee, vinkuu ja kiljuu.

Sopraano ja sellisti Piia Komsi pystyy siis aivan kaikkeen, mitä italialaissuomalainen säveltäjä Paola Livorsi tehtäviksi asettaa uuden Medusa-oopperan kantaesityksessä.

Vajaan tunnin mittainen yksinäytöksinen teos kuultiin Helsingin oopperakesän alkajaisiksi torstai-iltana Aleksanterin teatterissa.

LIVORSIN tapa kirjoittaa ihmisäänelle tuo mieleen György Ligetin makaaberit mysteerit ja jopa Yoko Onon äänenkäytön.

Mutta välillä Livorsi yhdistää musiikkiinsa renessanssisäveltäjä Carlo Gesualdoa (1566–1613). Silloin Komsi laulaa myös perinteisempänä koloratuurisopraanona.

Teos on Komsin tilaama ja kuin mittatilaustyötä. Hän saa ottaa monipuolisesta osaamisestaan laulajana ja näyttelijänä hyvin paljon irti.

Laulaja-sellisti Komsin lisäksi soitinyhtyeessä esiintyvät Angelm Molinos (bassoklarinetti), Eva Alkula (koto), Ville Syrjäläinen (lyömäsoittimet) ja säveltäjä Livorsi äänimaisemien luojana. Näin saadaan joitakin kiinnostavia sointivärivälähdyksiä ja pari tanssillisempaa kohtausta.” -Vesa Sirén, HS

Lue koko artikkeli täältä: Vihdoinkin vaikeatajuista nykymusiikkia