FG-Naxos 2012, PRCD 2070
Buy it at naxosdirect.fi or fuga.fi
Read more at naxosdirect.fi or the official e-card.
FG-Naxos 2012, PRCD 2070
Buy it at naxosdirect.fi or fuga.fi
Read more at naxosdirect.fi or the official e-card.
“To mark the anniversary, the Elbphilharmonie is holding a one-week festival. The anniversary itself on 11 January 2022 features a concert given by the NDR Elbphilharmonie Orchestra – the Elbphilharmonie’s orchestra in residence – under its chief conductor Alan Gilbert, playing contemporary music by John Adams, Thomas Adès and Esa-Pekka Salonen.”
PROGRAMME
John Adams
Tromba lontana / Fanfare für Orchester
Short Ride in a Fast Machine / Fanfare für Orchester
Thomas Adès
Konzert für Klavier und Orchester
Esa-Pekka Salonen
Wing on Wing
Conductor: Alan Gilbert
Sopranos Anu Komsi and Piia Komsi
GO TO LIVE STREAM: Anniversary Concert 5 Jahre Elbphilharmonie
Piia Komsi’s live recording of Liza Lim’s Mother Tongue, a song-cycle for soprano (Komsi) and 15 instruments, is one of the works included in Lim’s acclaimed new album Singing in Tongues. The Guardian’s Andrew Clements calls it a “deeply impressive collection”, and The New Yorker has included the album in its “Notable Recordings of 2021”.
13/10/21 Kymi Sinfonietta: Red House! – ja aaltoja -festivaali
Kotkan konserttitalo
Solisti: Piia Komsi
Kapellimestari: Olari Elts
Ohjelma: Unsuk Chin: Puzzles and Games oopperasta “Liisa ihmemaassa”
“Korealaissyntyisen, Berliinissä asuvan Unsuk Chinin ooppera Alice in Wonderland perustuu Lewis Carrollin lastenkirjoihin Liisa ihmemaassa ja Liisa pelimaailmassa. Säveltäjä teki oopperan aiheista konserttiteoksen Puzzles and Games, jossa on Liisan, kissan, hiiren ja herttuattaren osuuksia. Kotkassa kuultu sovitus kamariorkesterille lisää sen esitysmahdollisuuksia.”
“Sopraano Piia Komsi lauloi kissan osaa oopperan kantaesityksessä 2007, joten hänellä on pohjaa tehdä myös Puzzles and Games dramaturgista sisältöä ymmärtäen. Teoksen nimi on kuvaava, sillä Chin on kiinnostunut Carrollin tekstin paradokseista, arvoituksista ja peleistä.”
“Komsilla on suora tuntuma Chinin unenomaiseen musiikkiin ja omalaatuiseen huumorintajuun. Koomiset kommellukset ja outouden tunteet tuntuvat valahtavan kohti hulluutta, ja taustalla lymyää vaaran tunne. Komsi taitaa tämän nuorallakävelyn virtuoosin lailla. Ensimmäisen laulun lapsenomaisen viattomuuden ja ihmettelyn Komsi löysi hellästi. Sitten alkoivat surrealistiset kuvat vyöryä, ja sopraanon naukuvat glissandot saivat aikaan pyörryttäviä tunteita Liisan kutistuessa ja kasvaessa ja ihmetellessä, kuka hän oikeastaan onkaan.”
– Harri Kuusisaari, Rondo Classic (2021/10/15).
https://rondolehti.fi/rondo-arvioi/konsertti_ja_ooppera-arviot/kymi-sinfonietta-tarjosi-pyorryttavan-matkan-moderniin/
Heinz-Juhani Hofmann: Soita. Kirjoita joskus – Ruf an. Schreib doch mal. – Piia Komsi, sopraano ja sello. (FUGA-9473)
Tunnelmoimassa Kare Eskola.
https://areena.yle.fi/audio/1-50897280
Julkaistu Yle Klassinen sivulla 16.9.2021, kirjoittanut: Kare Eskola.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2021/09/16/heinz-juhani-hofmannia-suoneen-pistettyna
“Kokemukseni perusteella voin annan sisältövaroituksen säveltäjä Heinz-Juhani Hofmannin ja sopraano-sellisti Piia Komsin uutuuslevystä: Sitä ei kannata kuunnella ennen nukkumaan käymistä. Sellon urahtelu ja sopraanon järkyttävät linjat kaiuttavat hyytävän suoria runotekstejä niin, että levy jää kalvamaan mieltä ja vie unen. Tämä ei tarkoita, että levy “Soita. Kirjoita joskus.” olisi huono – päinvastoin. Piia Komsin tehokas, tarkka ilmaisu vankistaa Hofmannin mainetta modernistina, jonka äärimmäisyys tavoittaa kenet tahansa, joka uskaltaa kuunnella.
Hofmann on säveltänyt levyn laulut selloa soittavalle koloratuurisopraanolle eli käytännössä Piia Komsille. Teksteinä on Tarkovskyn, Salaman, Haavikon ja Anhavan tummasävyisiä, aforistisia runoja sekä Hofmannin oma Kaksi muistijälkeä, jossa hän jatkaa isäsuhteensa työstämistä. Useimmista lauluista kuullaan versiot sekä suomeksi että saksaksi.
Hofmannin musiikki noudattaa eurooppalaisen modernismin parasta perinnettä siinä, että sitä voi kuvailla vain eurooppalaiseksi modernismiksi. Atonaalinen, laajennettuja tekniikoita alati käyttävä musiikki haluaa antaa merkityksen itsessään, ei suhteessa mihinkään muuhun, mutta se merkitys annostellaan suoraan suoneen niin että tuntuu. Paatunutkin kuulija hätkähtää, kun ilmaisu heilahtaa lakonisesta puheesta musiikkiviiltelyyn ja takaisin.
Konsertinomaisesti äänitetty levy osoittaa, että Piia Komsi lienee Hofmannin ilmaisulle ihanteellinen tulkki. Sellon ja laulun yhdistelmässä on rajua kehollisuutta, olkoonkin että Komsi hallitsee molemmat suvereenisti. Saksaa Komsi ääntää suomalaisittain, varmasti säveltäjän toiveiden mukaan, mikä ammentaa kieleen lisää hyytäviä, tukalia merkityksiä.
Hofmannin musiikkiin tutustumista ei varmastikaan kannata aloittaa hänen isoista oopperateoksistaan, vaan nimenomaan tästä levystä, raita kerrallaan, Piia Komsin hallittuina mutta rajuina vetoina. Mutta kuten sanoin, ei ennen nukkumaan käymistä.” (Kare Eskola, Yle Klassinen)
Heinz-Juhani Hofmann: Soita. Kirjoita joskus – Ruf an. Schreib doch mal. – Piia Komsi, sopraano ja sello. (FUGA-9473)
“Piia Komsi är (..) en sann vokalakrobat som med bergsäkert gehör bemästrar de gigantiska hoppen, höga pianissimona och hysteriska vrålen som Hoffmanns sånger kryllar av, i nästan maneriskt hög grad. Hoffmanns musik är de extrema kontrasternas och Piia Komsi håller inte tillbaka det minsta. Till kontrasterna bidrar att flera av sångerna i den sjudelade sviten kan framföras på finska lika gärna som tyska. – Wilhelm Kvist, Musikredaktör
Läsa hela artikeln här:
https://areena.yle.fi/1-50570930
Radion sinfoniaorkesterin konsertin ohjelmassa on Unsuk Chinin taiturillinen teos Cantatrix sopranica, jonka solisteina laulavat sopraanot Piia Komsi ja Anu Komsi sekä kontratenori Pasi Hyökki. Teoksen nimi tarkoittaa sopraanolaulajaa, ja säveltäjä kirjoitti sen nimenomaan Komsin sisaruksia varten. Kokkolalaissyntyiset kaksoset Anu ja Piia Komsi ovat kummankin oman uran rinnalla laulaneet yhdessä koko elämänsä, taaperoikäisten yhteisestä St Pauli ja Reeperbahn -esityksestä heille omistettuihin nykymusiikkiteoksiin maailman metropoleissa. Lotta Emanuelsson tapasi sisarukset RSO:n harjoitusten lomassa Musiikkitalon aulassa. (Teksti Yle Radio1, Areena audio)
Linkki haastatteluun:
Ennen illan konserttia: Kaksoset ja kollegat
John Storgårds, kapellimestari
Solistit: Anu Komsi, Piia Komsi ja Pasi Hyökki.
Ohjelma:
Einar Englund: De profundis.
Unsuk Chin: Cantatrix Sopranica. Pjotr Tshaikovski: Entr’acte Hamlet.
W. A. Mozart: Sinfonia nro 26 KV184/161a.
Suora lähetys Helsingin Musiikkitalosta 11.12.2020.
Perjantai 11.12.2020 klo 20.00Musiikkitalo, Konserttisali
Yle Radio 1 & Yle Areena & Yle Teema & Yle TV 1
Finnish Radio Orchestra (RSO) – Live television & radio broadcast
Dirigent: John Storgårds
Sopranos: Anu Komsi and Piia Komsi
Contratenor: Pasi Hyökki
Ohjelma / Programm:
Einar Englund: De Profundis
Unsuk Chin: Cantatrix Sopranica
Pjotr Ts?aikovski: Entr’acte (Élégie), näytelmämusiikista Hamlet op. 67a
W. A. Mozart: Sinfonia nro 26 Es-duuri
Konserttiin ei viranomaisohjeistuksen takia oteta yleisöä, vaan se kuullaan suorana lähetyksenä Yle Teemalla, Yle Areenassa ja Yle Radio 1:ssä.
Great News: Piia Komsi has been nominated in two categories for the prestigious Opus Klassik 2019 Awards!
Category 1: Female Singer of the Year
Piia received the nomination in this category for her performance of Rolf Riehm’s “Die schrecklich-gewaltigen Kinder / O Daddy” , in a live recording.
Category 9: Vocal Soloist Recording: Concert
Komsi, Piia – Rolf Riehm: “Die schrecklich-gewaltigen Kinder / O Daddy”
Congratulations to Piia Komsi and all other nominees!
Shopping Angels
Aika: perjantai 28.6.2019 klo 12.00
Paikka: Borgå Gymnasium
Kesto noin 1h
Baldur Brönnimann, kapellimestari
Piia Komsi, laulu ja sello
Kamariorkesteri Avanti!
Vinko Globokarin improvisaatioon perustuvassa La Ronde teoksessa muusikot joutuvat sosiaalisten ja musiikillisten ongelmien noidankehään. Teoksen esittäjät eivät tiedä miten teos alkaa puhumattakaan siitä, miten se loppuu.